Изберете страница

Кой трябва да се погрижи за почистването на снега около блока?

ное. 13, 2020

Зимата в големия град може да бъде опасна и да Ви постави пред неочаквани изпитания. Редовното и отговорно почистване на сняг от улиците, тротоарите, дворовете и прилежащите на кооперациите и жилищните блокове площи е единственият начин да си спестите болезнени травми, проблеми с колата и неприятни инциденти.

Редът, по който се почистват снегът и ледът в София, се определя от Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Столична община. В нея ясно са разписани задълженията на собствениците, ползвателите и наемателите на недвижими имоти в столицата. Според документа те са длъжни да поддържат чистота в сградите и дворовете и да почистват тротоарите от лед и сняг, както и ледените висулки от сградата.

Когато притежавате къща с двор или сте ползвател в нея, отговорен за почистването сте Вие. В сграда с режим на етажна собственост, тоест кооперация или блок, отговорност носят домоуправителите. Най-разпространената практика е в блоковете да се съставят графици за почистване на снега и да бъдат разлепяни във входа, за да се запознаят живущите с тях. Те обаче често се оказват неефективни, тъй като в забързаното ежедневие работещите не успяват да отделят необходимото време за почистване. В резултат на това пространството около входовете и тротоарите около блоковете се превръщат в истинска ледена пързалка, която крие сериозни рискове от наранявания. Нещо повече – общината е определила и глоби за непочистени тротоари, които никак не са малки. Според наредбата фишовете за физически лица варират от 10 до 50 лв., а актовете – от 50 до 500 лв. в зависимост от тежестта на нарушението, а за юридически лица – до 2000 лв. Освен това в същата наредба е записано, че се забранява струпване на обработен сняг в близост до стволовете на дърветата – гледка, която виждаме всяка зима в София, и действие, което уврежда корените на дърветата.

Доверете се на фирма за почистване на сняг

Всички тези перипетии биха могли да бъдат лесно избегнати. Как? Като потърсите коректна фирма за почистване на сняг. Преимуществото при използване на услугите на такава компания са многобройни – спестявате време, трудоемка работа, потенциални глоби, а понякога – и нежелани инциденти. Специализираните фирми предлагат както ръчно, така и машинно почистване. В портфолиото от услуги фигурират абонаментно почистване, както и денонощна реакция. Екипите на фирмите могат да почистят прилежащите на входа пространства, тротоари, алеи, дворове, улици и паркинги. А също и опасните ледени висулки. Те разполагат със специализирана техника за всякакви терени, извозват натрупания сняг и лед, а след това обработват пространството със специални щадящи природата препарати. Прекрасно решение, нали?